Objavljeno: 26. 11. 2016.

Sedam čakri - energetski centri (Uvod)

Bezbroj knjiga je napisano o misterijama čakri i kako one mogu da se koriste za lečenje samoga sebe. Ovo nije jedna od tih knjiga, ona se više fokusira da detaljno objasni kako svaki od tih energetskih centara funkcioniše i kako može da utiče na duhovno budjenje tragaoca. Neke knjige prikazuju čakre kao lotose sa različitim brojem latica i čudesnim moćima, dok ih druge osudjuju kao mistične besmislice kojima potpuno nedostaje stvarna fizička osnova. Drugi izvori upozoravaju na opasnosti koje mogu da nastanu prilikom budjenja kundalini energije za koju se kaže da u formi zmije leži sklupčana i uspavana u korenu kičme.

Umesto da se zadržavamo na metafizičkim finesama svake čakre, složenim opisima njihovih oblika, brojem latica svakog lotosa ili na drugim beskorisnim informacijama, ova knjiga se fokusira na različite ljudske kvalitete koji su u vezi sa svakim od ovih energetskih centara. Ona ističe kako prepoznati, kontrolisati i usmeravati osobenost svake čakre, tako da duhovni tragaoc može putovati bezbedno prema golu apsolutne sreće.


Praktična korist


Glavni cilj ove knjige je da ukaže na praktičnu korist koju možete imati, poput ispunjenjenja duhovnog nastojanja, kreativne inspiracije i na kraju duhovne realizacije, razumevanjem i energiziranjem čakri.

Svaka čakra je skladište ogromnog potencijala, koji može da ispuni naše najdublje želje ili da nas uroni u najdublje očajanje. Kada naučimo veštinu kontrole ovih energetskih centara kroz proces meditacije, ne postoji ograničenje u bezbrojnim mogućnostima za fizički, materijalni, emotivni i duhovni uspeh.

Iako je tačno da se te čakre ne mogu anatomski locirati takodje je tačno da postoji sedam glavnih čakri duž ljudske kičme formiranih od strane bezbroj nervnih kanala, koji teku od mozga niz kičmu, na mestima gde su ti kanali vrlo blizu jedan drugom. Na tim mestima se formiraju novi krugovi magnetnog polja. Ova magnetna polja ili čakre su suptilni energetski centri u kičmi.

Postoji sedam glavnih energetskih centara koji se nazivaju čakre, lotosi, a u modernije vreme i pleksusi:

Muladhara čakra (novčani centar), nalazi se u bazi kičme

Svadistana čakra (seksualni centar), nalazi se u sakralnom delu

Manipura čakra (pupčani centar), nalazi se u lumbalnom delu

Anahata čakra (srčani centar), nalazi se u predelu srca, izmedju lopatica

Višudi čakra (grleni centar), nalazi se u predelu vrata

Ajna čakra (centar duše), nalazi se u predelu hipofize

Sahasrara čakra (kraljevski centar), nalazi se na vrhu glave

Kičmeni kanal ili kičma je formiran od ukupno 33 pršljena od kojih su četiri spojena. Muladhara se nalazi na dnu kičme ili genitalija gde se pet pršljena spajaju sa krstima. Ostala 24 pršljenja predstavljaju 24 principa u organizmu. Onaj ko može da kontroliše ove pršljene sa snagom koncentracije on može takodje da kontroliše i 24 principa koji se sastoje od 5 elemenata (zemlja, voda , vatra, vazduh i nebo), deset čula (pet percepcije- jezika, kože, nosa, ušiju i očiju; pet čula akcije - usta, noge, ruke, genitalije i anus;pet vitalnih udisaja i četiri unutrašnja instrumenta - um, intelekt, ego i memorija).

Umesto da idem u detaljnu tehničku diskusiju o osobinama svake čakre, ja ću se fokusirati na trenutne koristi koje možemo izvesti iz saznanja o tome šta svaka čakra kontroliše i kako možemo da održimo kontrolu nad svim čakrama i tako postignemo nemerljivu sreću i mir. Čakre su medijum ljudske evolucije i emancipacije.

Excerpt from the Book - The Universe Within - The Journey Through The Chakras

by Paramhansa Prajnanananda