Objavljeno: 12. 11. 2016.

Paramahamsa Hariharananda

"Jedan gram vežbe vredi više od tone teorije."

Paramahamsa Hariharananda - Sacred Teachings of the Kriya Yoga Masters

Paramahamsa Hariharananda (1907 – 2002) je rodjen u mestu Habipur u Zapadnom Bengalu gde je proveo svoju mladost. Bio je istaknuti učenik Šri Juktešvara koji ga je inicirao 1932 godine. Par godina kasnije 1938 god. , nekoliko godina nakon što je završio školovanje za textilnog inženjera, opredelio se za usamljenost ašramskog života i meditaciju. U drugu kriju ga je inicirao Jogananda, a u ostale krije Svami Satjananda i Sanijel Mahašaja.

Godine 1948 je dostigao stanje Nirvikalpa Samadhi-ja, stanje ekstaze bez daha i rada srca. Posle toga su se pred njim pojavili Babaji i Božija Majka. Na zahtev Joganande vodio je Karar ašrama dok je Svami Satjananda bio odsutan, kao i kasnije posle njegovog Mahasamadija (smrti). U skladu sa Babadjijevom željom 1974 god. počeo je da širi tehniku Krija Joge na Zapadu. Prvo u Evropi, a kasnije u SAD i južnoj Americi.

Vodio je vrlo aktivan život do svoje 95 godine. i osnovao nekoliko ašrama uključujući i "Kriya Yoga Centrum" (Holandija), njegov prvi ašram u Evropi. Bio je pun saosećanja, ljubavi i mudrosti, a napisao je i svoj rad "Kriya Yoga" (izdavač Kamala). Poslednje godine života proveo je u Americi gde je osnovao uspešan ašram u Homested-u na Floridi.