Objavljeno: 11. 11. 2016.

Saniel Mahašaja

"Joga se nikada ne treba učiti samo čitanjem knjiga. Učenik će imati mnogo veće koristi od direktnog kontakta sa učiteljem."

Sanyal Mahasaya - Sacred Teachings of the Kriya Yoga Masters

Kao Lahiri Mahašaja i Hariharananda, Saniel Mahašaja je rodjen u okrugu Nadia u Zapadnom Bengalu (1877-1962). Uprkos njegovoj odlučnosti da postane monah njemu je ipak bilo predodredjeno da se oženi u 21. godini života i da podje stopama svog gurua Lahiri Mahašaje. On je imao petoro dece ali ga to nije sprečilo da postane najmladji inicirani Acharya (duhovni učitelj) u liniji Krija Joga Majstora. On je takodje bio talentovan i produktivan pisac. Pisao je recimo komentar na Bhagavad Gitu na Bengalskom jeziku, gde je pozao duboko razumevanje Svetih Spisa i njihov odnos sa Krija Jogom.

Saniel Mahašaja je poštovan kao potpuno realizovan jogi. Zbog svojih talenata i sposobnosti, besprekornom karakteru i svom unutrašnjem duhovnom bogatstvu sprijateljio se sa Rabindranath Tagore-om kasnijim dobitnikom Nobelove nagrade. Oni su zajedno radili kao nastavnici od 1902-1909 god. Zajedno su osnovali poznati "Santiniketan institut" gde su integrisali naučno i duhovno obrazovanje.